De ce prefer să merg în concediu la început sau la sfârșit de sezon
Concediul. Îl dorim, îl planificăm, îl așteptăm și, uneori, mai mult ne obosește. Nu mereu. Dar se întâmplă câteodată, din cauză că ne stresăm din diverse motive: trafic nebun, aglomerație, condiții de cazare și masă la prețuri dezamăgitor de neadaptate la calitatea oferită, etc.
Mi-a spus cineva odată că preferă să meargă în concediu în extrasezon pentru că nu îi place să meargă cu toată lumea grămadă. Am gândit atunci despre el că este prea snob și ciudat de pretențios. La vremea respectivă mi se părea că e trist să te duci într-o stațiune pustie și că nici oportunitățile de distracție nu sunt prea multe.
A urmat apoi o perioadă în care am mers la diverse cursuri prin Europa. Preferam să unesc și concediul cu aceste deplasări, chiar dacă nu aveau loc în sezon. Atunci am descoperit beneficiile pe care vi le voi împărtăși în continuare și am început să le folosesc în folosul meu, alegând perioada de concediu la început sau la sfârșit de sezon.
1. Plătești mai puțin pentru aceleași condiții. Știm cu toții că în plin sezon sunt cele mai mari tarife. Am ajuns la concluzia că mai bine folosesc această sumă mare pe care aș fi dat-o la un hotel de 3* în august, pentru a merge la unul de 4* la începutul lui iulie, de exemplu. Așa am făcut noi astă vară și am fost foarte încântați.
2. Aglomerația. Ca vajnic locuitor al Ploieștiului, mi-am petrecut multe weekend-uri pe Valea Prahovei, inclusiv în sezon. Îmi amintesc și acum de nebunia care era pe pârtia de la Clăbucet iarnă de iarnă. Era frumos când te uitai pe pârtie în sus și vedeai forfota plină de culoare. Dar când intrai tu însuți în mulțime, constatai că deja este mult prea incomod și obositor cu atâția oameni de care te loveai și nu puteai efectiv să te relaxezi. Era chiar periculos uneori pe o pârtie cu atât de mulți skiori începători, sănii, copii și oameni care urcau pe margine.
Anul ăsta am ajuns în Predeal luni, după Sfântul Ion. Așa de bine ne-am descurcat cu drumul, cu parcarea și mai ales pe pârtie! Nu este pustiu. Este lume suficient cât să te simți bine, fără acele situații stresante specifice aglomerației.
3. ServiciI mai bune. Este logic să fii mai bine tratat de către personalul hotelului, când gradul de ocupare este la jumătate. Și ei sunt mai relaxați, și automat mai amabili. La restaurant, timpul de așteptare este mai mic, iar șansele ca mâncarea să fie mai bine preparată sunt mai mari.
4. Dacă ești angajat, scapi de luptele pentru zilele de concediu cele mai bune. Dacă ai business-ul tău, poți să fii în firmă în preajma sărbătorilor, când cererea este mai mare și ai șansa să te relaxezi mai mult după ce se liniștesc lucrurile. Este adevărat că depinde și de obiectul de activitate, dar cele mai multe activități au ca centru de interes sărbătorile.
Sigur că sunt oameni care se simt mai bine în aglomerație, cu mai multă adrenalină. Și eu aleg uneori să plec undeva cu ocazia vreunei sărbători sau în mijloc de sezon. Dar per total, îmi dau cu plus calculele pentru extrasezon. Nu trebuie să mă credeți. Încercați!