Un ajutor util în programele de slăbire – caloriile negative
Am făcut o pauză cam lungă pe blog, dar revin cu articolul promis despre caloriile negative. Am specificat deja că este foarte important să avem echilibru în viaţă în general, dar şi în dieta noastră zilnică, în mod special. De aceea voi sublinia din nou că a folosi aceste calorii negative este doar un ajutor, nu un mod de slăbire, şi în nici un caz unul de viaţă sănătoasă. De exemplu în programul meu de slăbire de până acum le-am folosit pentru diversitate.
Dar hai să începem cu începutul. O să vă explic câteva lucruri așa cum ne-au fost explicate nouă la traininguri de către reputaţi medici nutriţionişti.
Vitalitatea noastră depinde de echilibrul a cel puţin 50 de nutrienţi, printre care se numără:
–sursele de energie, masurate in calorii si care pot proveni din hidraţi de carbon, grăsimi sau proteine
–13 vitamine
–15 minerale
–24 de aminoacizi (care se obtin prin descompunerea proteinelor)
–2 acizi grasi esentiali
Dacă numai unul din aceşti nutrienţi lipseşte, nu se pot obţine vitalitatea, energia şi greutatea ideale. Nutriţioniştii sunt de părere că 1 din 10 oameni nu îşi procură prin alimentaţie suficiente vitamine, minerale şi grăsimi esenţiale necesare unei sănătăţi optime.
Cauzele? Depinde de fiecare persoană în parte.
Unii mănâncă alimente supraprocesate şi slabe din punct de vedere nutritiv, în mod repetat, perioade lungi de timp sau chiar ca stil de viaţă (de exemplu cei care au o alimentaţie axată pe fast-food).
Alţii ţin cure de slăbire permanente şi mănâncă puţin sau disociat şi atunci aportul nutritiv este redus sau dezechilibrat (de genul azi proteine, mâine vitamine, etc).
Alţii nu își permit (nu au timp sau bani) să mănânce sănătos, şi apelează la soluţii rapide sau ieftine (de exemplu covrigi la micul dejun).
Alţii pur şi simplu nu reușesc să facă asta deoarece ignoră total necesitatea suplimenţilor alimentari şi, chiar dacă mănâncă sănătos, echilibrat, bio, de la ţară, gătit în casă, etc, nu reușesc să își asigure aportul nutritiv deoarece acesta a scăzut foarte mult faţă de acum 50 – 60 ani. E suficient să ne gândim la gustul roşiilor de la bunica din grădină şi la gustul roşiilor de acum ca să ne dăm seama că este ceva în neregulă. În plus studiile au arătat deja asta.
Pe de altă parte, o calorie dintr-un aliment NU este echivalentă cu o calorie dintr-un alt de aliment din punct de vedere al efectului metabolic. Unele alimente accelerează arderea grăsimilor, în timp ce altele încetinesc metabolismul, îngrăşându-ne sau îngreunându-ne procesul de slăbire.
Se spune că un aliment are calorii negative atunci când corpul consumă mai multe calorii pentru a-l digera, decât numărul de calorii aduse de acel aliment când îl mâncăm.
Iată exemple de alimente de acest fel:
Legume: ceapă, dovlecel, fasole verde, ardei iute, sfeclă, andive, ridiche neagră, morcov, varză, spanac, ţelină, broccoli, conopidă, castravete, sparanghel.
Conţin: 90% apă, puţine proteine, o cantitate mică de carbohidraţi şi nu conţin grăsimi. Sunt bogate în minerale şi vitamine.
Valoarea lor calorică variază între 25-120 calorii la 100 grame.
Se recomandă introducerea lor în meniurile zilnice în proporţie de aproximativ 25%.
Fructe: ananas, lămâie, căpşuni, mango, zmeură, afine, portocale, grapefruit, mere.
Se recomandă a fi consumate între mese, pentru că ne potoleşte foamea, iar carbohidraţii buni pe care îi conţin ne dau energie. Atenţie însă, consumaţi un singur fruct între mese, pentru că pot avea un aport caloric mare.
Condimente şi mirodenii: usturoi, tarhon, mentă, busuioc, mărar, salvie, pătrunjel, cimbru, cuișoare.
Acestea contribuie la digestie, au acţiune tonifiantă, ajută la distrugerea grăsimilor excedentare, dau savoare mâncărurilor.
Cu ajutorul mirodeniilor veţi descoperi reţete delicioase care vă ajută să slăbiţi fără să renunţaţi la plăcerea de a mânca.
În concluzie, nu este recomandat să începi să mănânci doar alimentele din exemplele pe care le-am dat pentru că nu se respectă principiul echilibrului alimentar atât de necesar. Însă ne putem folosi de ele ca să ne menținem sau să slăbim.
De exemplu mie îmi place să fac o salată din varză, morcov şi sfeclă roşie pe care să o mănânc la prânz cu o friptură, sau cu ciuperci la cuptor. Între mese mănânc un fruct la alegere din lista de mai sus. În iarna aceasta am preferat merele, portocalele sau ananasul.
De o lună şi trei săptămâni, de când am început programul meu de slăbire, am avut zile în care nu am putut să respect întocmai programul. Dar nu m-am stresat. Am păstrat în minte ideea de echilibru şi ideea de a nu mă frustra ci de a-mi face toate poftele cu moderaţie.
De exemplu luna trecută am donat sânge, iar medicul mi-a recomandat să beau suc şi apă. Așa că am profitat şi am băut apă multă şi am mâncat dulciuri. În acea zi am mâncat şi o pizza la prânz şi seara am mâncat mâncare obişnuită în loc de shake. Am luat vreo 800 g în acea zi, dar a fost pentru o cauză nobilă.
Altă dată am sărbătorit ziua fiică-mii. Am mâncat de toate: sarmale, friptură, salată boeuf, tort. Dar am mâncat cantităţi mici din fiecare. Cu toate astea tot mi-am afectat programul de slăbire. La aceste două zile s-au mai adăugat încă vreo 2-3 când am avut poftă nebună de clătite, așa că mi-am făcut la prânz ca desert. Nu m-am frustrat deloc, am mâncat doar lucruri care mi-au făcut plăcare, am alternat zilele de răsfăţ cu zilele în care am mâncat salată de crudităţi cu ceva proteină (carne sau ciuperci) şi slăbirea mea a fost mai lentă decât am văzut la alte persoane, dar sunt mândră de autocontrolul pe care l-am obţinut şi care mă va însoţi toată viaţa.
Am în dulap o cutie de ciocolată cu mentă de la After Eight (preferata mea) şi nu simt nici cea mai mică nevoie să mănânc. Altă dată aş fi mâncat-o fără suflare pe toată odată.
Rezultatul meu după toată această perioadă şi fluctuaţii? Am slăbit 5 kg şi probabil că voi recupera în perioada următoare, pentru că vreau să termin slăbirea până de Paşte.