Alegerile unei mame – ep. 1
Când devii mamă tot universul tău se schimbă. Toată lumea știe acest lucru. Inclusiv viitoarele mămici ce se mișcă greoi prin casă în ultima lună de sarcină. Ele se pregătesc, mai mult sau mai puțin temeinic, iar cei din jur se înghesuie să îi umple tolba cu sfaturi. Adevărul-adevărat este că nu știi nimic până în momentul în care îți ții copilul în brațe. Bine! Nu știi nimic nici în acel prim moment de conectare, dar de atunci începi să înveți concret ce urmează să faci.
Pe lângă obișnuitele frământări de mamă, uneori se întâmplă să se mai adauge una: stau cu copilul acasă 2-3-7 ani sau revin la lucru după 3-6-12 luni? Frământarea aceasta am avut-o și eu și am scris aici despre ea.
Acum, când fiica mea a împlinit 3 ani, iar eu sunt gata să revin în câmpul muncii, mi s-a ivit altă dilemă: să rămân în sfera liberilor întreprinzători sau să mă angajez? De data aceasta m-am gândit să vorbesc cu prietenele mele care au copii și care au abordat diferit (una de cealaltă) problema întoarcerii la serviciu. Voi scrie o serie de 4 povești adevărate despre ele, alegerile și motivația lor, pentru că, mă gândesc că poate fi de folos și altor mame aflate în această dilemă.
Prima poveste este a unei bune prietene pe care am cunoscut-o pe holurile facultății. Era cu un an mai mare decât mine și, fiind în primele zile din anul II sau III (nu-mi mai amintesc exact) o colegă de a mea o tot chestiona despre diverși profesori, pe care noi abia urma să îi cunoaștem, dar pe care ea deja îi avusese la cursuri. Deși nu fusesem implicată în discuție, am rămas în acel mic grup, pentru că m-a fascinat atitudinea ei pozitivă, deschisă şi de o generozitate pe care nu o mai întâlnisem până atunci. Ne-a răspuns la toate întrebările, ne-a dat detalii importante și utile, și a plecat abia după ce noi cam terminasem cu întrebările. Oricum prietenii ei o tot chemau de ceva timp şi deveniseră chiar nerăbdători.
Am avut ocazia, câțiva ani mai târziu, să colaborăm pe parte profesională, și am avut chiar onoarea de a deveni prietene, după ce ne-am cunoscut mai bine. Mai târziu am devenit mame aproape în acelaşi timp şi noul statut ne-a ridicat relaţia la un alt nivel. Ea este modelul meu de mamă-om de afaceri.
De formaţie economist, a lucrat în diverse locuri, de stat sau private, dar de fiecare dată a dat maxim din ceea ce putea, lucru care i-a adus succesul în carieră şi venituri frumoase. Doar că o persoană cu energia şi temperamentul ei nu se putea mulţumi doar cu un job la care să ponteze zilnic şi să vină după-amiaza acasă la relaxare.
Fiindcă a descoperit filmul The Secret şi i-a plăcut mult principiul legii atracției, şi-a folosit entuziasmul şi a organizat în Bucureşti o serie de seminarii pe această temă. Nu făcea asta pentru câştig, ci din pasiune. Investea energie, timp, uneori şi bani, atunci când nu reuşea să atragă suficiente sponsorizări, pentru a plăti sala sau speakerul invitat. Apoi şi-a dorit ca şi în Ploieşti să existe evenimente de dezvoltare personală, așa că a înfiinţat primul centru de dezvoltare personală din oraş, în 2011, pe care l-a numit simplu Succes Personal. Atunci a organizat primul curs de formatori pentru adulţi din Ploieşti. A fost momentul în care a realizat că aceasta este vocaţia ei: a face training şi a ajuta oamenii să se dezvolte. Din acel moment totul a decurs într-o direcţie clară: muncă multă, full time la job, part-time la firma ei, investiţie de energie, bani şi entuziasm.
Şi, cum lucrurile se întâmplă exact așa cum trebuie să se întâmple, a devenit mamă. Şi totul se schimbă când devii mamă, așa cum vă povesteam mai sus: timpul, nevoile, provocările, somnul, satisfacțiile şi prioritățile. Dar pasiunile nu pot fi afectate. Iar pasiunea Florentinei a rămas neatinsă, doar s-a îmbogățit cu pasiunea de a fi mamă. A fost un an în care s-a ocupat doar de baietelul ei, și parțial de firmă. Dar, deși rolul de mamă a încântat-o foarte mult, după un an a revenit la lucru. Nu s-a întors la serviciu, pentru că ziua nu este suficient de lungă ca să încapă și o navetă la București, dar la firma ei a intrat full time.
Aflată la momentul unei alegeri, pe care orice mamă o trăiește, a decis: copilul a ajuns pe primul loc. Iar pentru a avea grijă cum trebuie de copil, o mamă trebuie să se ocupe întâi de ea, de sănătatea ei, de psihicul ei, de pasiunile şi de timpul personal. Așa că Florentina a ales să renunţe la jobul din Bucureşti şi să se ocupe de pasiunea ei, jumătate de zi şi de copil în cealaltă jumătate. A încercat diverse grădiniţe până a găsit ceea ce şi-a dorit mai bun pentru băiețelul ei, şi pentru a se putea ocupa în voie de firmă.
În acest moment cu firma este în plin avânt. În cadrul centrului este o nebunie frumoasă: activităţi nonformale, interactive, metode unice de predare, metode alternative, jocuri şi exerciţii practice, jocuri de rol, dezbateri, prezentări şi filmulețe motivaţionale. Toate acestea sunt oferite atât adulţilor cât şi copiilor. Are atât de multe proiecte încât nici nu ştiu la care să mă opresc.
Dacă e să aleg câteva activităţi pentru copii, aş putea să vă amintesc despre:
-şcoli, cursuri şi activităţi opţionale pentru copii în cadrul „Şcolii Altfel” cu activităţi diverse: club de oratorie pentru copii, ateliere pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale, curs de autocunoaştere, motivare şi relaţionare, atelier de finanţe personale, club de lectură susţinut împreună cu un câine de terapie.
-Tabăra Cursuri Copii Ploieşti unde copiii participă la activităţi în limba engleză, dezvoltare personală, relaxare în natură şi dezvoltarea abilităţilor de cercetaş, împreună cu doi pasionaţi ai muntelui.
-Programul de limba engleză „English is F.U.N”, unde activitățile se desfăşoară numai în limba engleză
-Organizarea de examene Cambridge – fiind centru acreditat pentru pregătirea în vederea susţinerii acestor examene.
Pentru adulţi:
– se organizează cursuri de pregătire în vederea susţinerii examenelor Cambridge pentru adulţi, fiind acreditat în acest sens
– se susţin cursuri de limbi străine la sediu sau în companii
– Clubul de Public Speaking „Succes Personal” unde se practică vorbitul în public şi se înbunătăţesc abilităţile de comunicare şi leadership.
Pe lângă toate aceste activităţi desfăşurate în cadrul centrului, ea personal este trainerul Cursului de Citire Rapidă în cadrul Centrul Educational Cursuri Copii Ploiesti şi al Atelierului de Leadership şi Finanţe Personale. A demarat şi urmează să susţină un Curs de Dezvoltare Vocaţională pentru tineri în şcoli. Susţine şi o serie de ateliere în regim de voluntariat, fiind o altă cale de a oferi valoare celor din jur.
Toate cursurile oferite şi detalii despre acestea le puteţi urmări aici.
Am întrebat-o, la un moment dat, cum a reuşit să crească această firmă fără să investească foarte mult în publicitate şi fără să fie, cumva, agresivă pe piaţă. Răspunsul ei a fost o lecţie pentru oricine își doreşte să crească o afacere solidă şi de succes: „Am avut 3 ingrediente principale:
1. PERSEVERENŢA – Am rămas pe piaţă indiferent de situatii, am avut momente în care mi-a fost greu, am avut provocări şi am vrut să renunţ sau am avut perioade lungi când am adus bani de acasă.
2. VALOAREA – Am oferit servicii valoroase, activităţi cu valoare mai mare decât tarifele practicate. Astfel oamenii au revenit şi ne-au recomandat şi altora.
3. EVOLUŢIA – Am perseverat, am inovat, ne-am instruit, ne-am dezvoltat (atât eu cât şi echipa si implicit activitatea), am căutat mereu direcţii noi, am testat şi, unde nu a mers, am luat-o de la capăt. Acum suntem în creştere iar motivaţia mea este şi mai mare, pentru că încep, în sfârşit să îmi văd visul devenind realitate: să ajut oamenii să se dezvolte, de la cei mai mici la cei mai mari.”
Acest răspuns al ei cred că o să-l afişez pe perete pentru că mă inspiră şi îmi dă încredere că se poate.
Mă întreb uneori, cum reuşeşte să facă atâtea lucruri? Ei! Nu le face ea chiar pe toate. Pe lângă faptul că are o echipă minunată în spate cu care se ajută şi fac lucurile să meargă împreună, de fapt, ea face doar ceea ce este important şi prioritar. A ales cel mai bun loc unde să duca băiețelul la grădiniţă, se trezeşte la 5 dimineaţa (când reuşeşte 🙂 ) pentru a se ocupa la maxim de ea sau de casă, se ocupă de firmă la maxim până după-amiaza şi apoi se concentrează (tot la maxim) pe familie. Credeți că este totul roz? Sigur că nu. Este om şi mai cedeaza chiar şi ea uneori. Sigur că, alteori, acel „maxim” despre care vă vorbesc, poate să fie perturbat de către una dintre celelalte categorii. Dar a învăţat să jongleze cu mai multe farfurii. De ce face asta? Păi exact pentru motivul pe care vi l-am spus la început: pentru că are entuziasm, energie, poftă de viaţă şi dragoste pentru oameni şi pentru că … îi place. Îi place să fie activă, să ajute, să crească, să se bucure, să trăiască intens, toata viaţa ei este trăită la maxim.
Ea este Florentina, modelul meu de mamă-om de afaceri, şi o puteţi cunoaşte şi voi aici şi aici!
Articol scris de: Loredana Nan
eumiealmeu
tenace și perseverentă… felicitări! și vânt din pupa… 🙂