Transmisiune din peșteră: recenzii de cărți
În vara aceasta am stat ascunsă … și am făcut diverse lucruri. Voi reveni, probabil, să vă și destăinui de ce nu m-am lasat văzută. Dar partea bună este că am și citit. Este unul dintre lucrurile pe care le-am făcut pentru sufletul meu și de care m-am agățat cu îndârjire.
Totuși nu mai pot sta acolo, în întuneric, pentru că Editura Storycraft publică pe bandă rulantă cărți scrise de colegii mei, iar eu rămân prea în urmă cu povestitul. Așa că iată-mă aici, cu teancul de cărți în brațe, gata să vă spun despre ele, dar fără să știu cu care să încep. Așa că voi scrie în ordine cronologică.
În primăvară, mi-a sosit un pachet de 3 cărți atât de interesante încât le-aș fi citit pe toate odată. Prin urmare, le-am devorat imediat.
Baietelul care nu a primit cadou – Alexandra Bulac
”Băiețelul care nu a primit cadou” m-a făcut să trăiesc sentimente contradictorii legate de personajul principal, un veritabil Hagi Tudose al vremurilor noastre. Alexandra Bulac a reușit să mă facă, prin scriitura ei, să simt antipatie, revoltă, indignare, dezgust, dar și înțelegere, empatie și chiar apreciere pentru un om trecut prin greutăți, și care nu a știut cum să le facă față, ajungând să își chinuie familia cu zgârcenia extremă.
Tati, nu pleca – Radu Chivulescu
La un curs al Școlii de scris am avut ocazia să ascult o scenă scrisă de Radu și am fost fascinată de cât de profund și cinematic scrie. Așa că abia așteptam să citesc ”Tati, nu pleca”.
Iar așteptarea mi-a fost pe deplin răsplătită. Atunci când talentul literar se întâlnește cu pregătirea și experiența psiho-terapeutului iese un roman psihologic excelent. Deși subiectul este foarte dureros (trecerea printr-un divorț a unui cuplu cu un copil) cartea este foarte bine scrisă. Este o poveste de familie care te pune pe gânduri, îți dă soluții și te vindecă.
Pentru Elise – Teodora Smîntâncă-Strugariu
Acesta este un roman care m-a impresionat profund. Inițial am fost curioasă să văd cum ar arăta o poveste despre misterioasa muză a lui Beethoven care a inspirat celebra compoziție ”Für Elise”. Când am început să o citesc, am descoperit o poveste răvășitoare și plină de poezie despre efort și sacrificiu, despre eșec și reușită și despre iubirea care fură și iubirea care hrănește.
Am fost fermecată de ceea ce face Teodora prin această poveste, de modul în care te scufundă în poveste până nu mai poți respira de uimire și admirație.
De ce uimire? Pentru că Teodora are doar 15 ani. Și nu te aștepți la atâta profunzime la vârsta aceasta. Dar mai bine citiți romanul și vă veți convinge.
Apoi a venit vara, și editura aceasta, mică dar plină de personalitate, nu s-a lăsat și a mai adus pe lume încă 3 creații ale comunității:
Doren, un hoț neobișnuit – Cătălin Ioniță
Citisem jumătate de manuscris în calitate de proof-reader și eram extrem de curioasă să văd ce a mai putut născoci cel mai prolific autor din Storycraft.
A fost un deliciu să citesc povestea în totalitate. Cătălin scrie extrem de amuzant, logic, atractiv și surprinzător, iar Doren este un personaj pe care îl vei iubi din prima: galant, impulsiv și cu un suflet cald, în ciuda sângelui rece, de vampir. Enjoy!
1924 – Războiul care a ținut 3 zile – Andrei Țigănaș
Am fost colegă la Școala de scris cu autorul romanului. Îmi amintesc primele zile de curs, când am primit ca temă să scriem o scenă, pe o temă dată. Andrei a scris-o fără cusur. De mă și întrebam de ce o mai fi venit la curs. Așa că romanul l-am citit cu nerăbdare și entuziasm.
Subiectul romanului este despre prima încercare de pătrundere a comunismului în Romania. Acest roman îți răscolește toate trăirile legate de ideile de libertate, nedreptate sau nevoia de protecție socială. Dar surprinde cât se poate de clar și manipularea maselor prin specularea unor probleme reale și prin aruncarea unui cârlig de promisiuni înșelătoare.
Vreți să aflați mai multe? Citiți cartea. Vă ține cu sufletul la gură până la final, iar răsturnările de situație sunt la ele acasă.
Fata cu văl albastru – Ștefana Chelsau
Pe ”Fata cu văl albastru” am ținut-o prin bibliotecă vreo două săptămâni. Mi se părea o idee foarte interesantă, dar (recunosc spășită) eram sceptică în fața unui roman despre viața din Orient scris de o româncă. Mi se părea că este o cultură atât de diferită de a noastră încât va fi greu să o zugravești dacă nu ești de acolo.
Ei bine, surpriza a venit încă din primele pagini. Este o poveste superbă, foarte bine documentată și care te absoarbe imediat în fluxul de trăiri alături de personajul principal. Vei simți nedreptatea, neputința, adrenalina generată de dorința de a lupta pentru propriul viitor și vei trăi deplin atât durerea pierderii cât și bucuria reușitei.
Toate aceste cărți și altele pot fi găsite pe site-ul editurii. Dacă vă atrage vreuna, intrați și comandați cu încredere.
În primul rând voi vă veți veți delecta cu niște povești foarte frumoase. Apoi, se va mai întâmpla ceva. Legenda spune că fiecare carte cumpărată va mai crește cu o liniuță mercurul din BUCUROMETRU. Ce este BUCUROMETRUL, veți întreba? Păi cum? Este barometrul care măsoară nivelul de fericire al acestei comunități de oameni pasionați și entuziaști în ale scrisului.
Nu e ca și cum se îmbogățește cineva din asta. Pentru că în România nu prea se investește în literatură. Dar ne bucurăm cu toții când poveștile ajung la voi și vă distrează, vă relaxează, vă încarcă cu energie sau vă aduc vindecare. Din această bucurie se hrănește pasiunea noastră.
Lectură plăcută!
Text scris de: Loredana Nan